Autisme, ADD of ADHD een probleem bij autorijden?
Bij leerlingen met een Autisme Spectrum Stoornis, zoals autisme, Asperger, PDD-NOS, ADD of ADHD werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier dan bij andere mensen.
Hierdoor kunnen tijdens de rijlessen problemen ontstaan in de communicatie tussen de leerling en de rij-instructeur.
In de praktijk kunnen ook problemen in het aanleren van rijtaken ontstaan, doordat leerlingen het lastig kunnen vinden om te plannen, overzicht te houden of rust te houden. Rijden in het verkeer vraagt daarnaast een bepaalde flexibiliteit om tijdig op veranderingen in te spelen. Gedragingen in het verkeer zijn vaak niet zwart of wit en vallen vaak samen met verschillende en specifieke gebeurtenissen of gedragingen van anderen. Het zien van de samenhang is dan vaak de uitdaging.
Bij leerlingen met een stoornis in het autisme spectrum worden nog weleens rijgevaarlijke medicijnen gebruikt. Al deze zaken kunnen autorijden bemoeilijken of gevaarlijke situaties opleveren.
Het is echter niet zo dat deze leerlingen niet kunnen leren autorijden. Met de juiste ondersteuning, een goed opgeleide rij-instructeur en advies van de specialisten is er vaak nog een hoop mogelijk. Kies dus de juiste rijschool in Zwolle.
Vul de gezondheidsverklaring in, voordat je begint bij een rijschool in Zwolle
Voordat je begint met rijlessen is het verstandig om eerst een gezondheidsverklaring in te vullen via www.mijncbr.nl. Heb je autisme, ADD of ADHD dan vul je over het algemeen een JA in op Gezondheidsverklaring. Behalve voor ADHD bestaat er op dit moment een verlichting, lees daarom de toelichting in de gezondheidsverklaring goed!
Keuring onafhankelijk specialist: Heb je nog nooit een rijbewijskeuring ondergaan, dan is het mijn advies om direct een afspraak te maken met een onafhankelijk specialist. Je krijgt een keuring en de specialist zal een advies insturen aan het CBR over jouw rijgeschiktheid. Deze onafhankelijk specialisten zijn via de site van het CBR te vinden of vraag mij er gerust naar! Let-op: De extra kosten verschillen van 160 euro tot 215 euro!
Je wilt namelijk niet eerst veel geld besteden aan rijlessen om er daarna achter te komen dat je niet rijgeschikt bent. Je kunt overigens alléén voor het praktijkexamen auto-, motor- of T-rijbewijs direct een afspraak maken met een onafhankelijk specialist voor een rijbewijskeuring.
Je wordt naar een specialist gestuurd die specifiek voor het CBR keuringen verricht. Deze specialisten kennen de rijbewijseisen goed en beoordelen onafhankelijk of jij aan de eisen voldoet. Jouw eigen behandelaar mag dus geen rapport opstellen.
Hoe wordt je rijgeschikt verklaard? En wanneer kun je beginnen met rijlessen in Zwolle?
Je bent pas rijgeschikt, als uit het rapport van de medisch specialist blijkt dat er veilig aan het verkeer kan deelnemen. Vaak moet daarvoor ook nog een rijtest plaatsvinden bij het CBR.
De specialist gebruik een checklist van het CBR om de risicofactoren te bepalen. Bij de eerste beoordeling (1e rijbewijs) moet je altijd een rijtest doen.
De Rijtest
De rijtest is géén rijexamen. Een rijtest is altijd maatwerk, aangepast aan jouw specifieke situatie. Afhankelijk daarvan ligt de nadruk in de rijtest op βzienβ, βdenkenβ of βdoenβ.
Bij een autisme spectrum stoornis wordt tijdens de rijtest gelet op de volgende aandachtgebieden:
- Aandacht verdelen en bewuste aandacht: Getoetst wordt of jij jouw aandacht goed kunt verdelen tussen de bediening en de besturing van het voertuig en het verkeer om u heen. Ook in ingewikkelde verkeerssituaties;
- Automatisch uitvoeren van handelingen: Er wordt gekeken of de handelingen om de auto te bedienen en te besturen automatisch worden uitgevoerd. Hierdoor kan bepaald worden of je voldoende aandacht bij de weg en het verkeer kunt houden;
- Voorspellen van gedrag van andere weggebruikers: Getoetst wordt of je het gedrag van andere weggebruikers goed inschat. En of je jouw eigen rijgedrag hier goed op afstemt.
Wanneer doe je jouw rijtest?
Je moet natuurlijk op een zelfstandige manier kunnen rijden. De voertuigbediening moet voldoende zijn en jouw aandacht moet vooral uitgaat naar het beoordelen van verkeerssituaties en het gedrag van anderen. Doe daarom pas een rijtest na ongeveer 20 uur rijlessen.
Wil je meer informatie over de rijtest, vraag het jouw rij-instructeur! Voordat je een rijtest moet doen is het wel handig dat je al enkele rijlessen hebt gehad. Ga pas verder met rijlessen als je goedkeuring krijgt vanuit het CBR.
Hoe beoordeeld het CBR mijn rijgeschiktheid?
De beoordeling door het CBR gebeurd aan de hand van de Gezondheidsverklaring, informatie van een medisch specialist en het resultaat van een eventuele rijtest.
Hoe zit het met medicijngebruik?
Psychostimulantia zoals methylfenidaat, dexamfetamine en modafinil zijn niet toegestaan. Gebuikt jij nog andere medicijnen? Kijk dan op rijveiligmetmedicijnen.nl om te zien of die een probleem zijn om te rijden (categorie III).
Conclusie
Vul altijd eerst een gezondheidsverklaring in en ga eventueel al naar een specialist. Kies een goede rijschool die gespecialiseerd is in Autisme, ADD of ADHD zeker als je nog een rijtest moet doen.
Laat je niet ontmoedigen door al deze handelingen, want een eventueel rijbewijs is het meer dan waard.
Rijden bij Bart helpt je graag verder en is Erkend rijinstructeur voor leerlingen met Autisme, ADHD en ADD. Kijk gerust op www.rijles-en-autisme.nl.
- Neem gerust contact op voor meer informatie via 06-28521930 of contact@rijdenbijbart.nl
- Plan gerust eerst een rijles en ik adviseer je graag verder –> Aanmelden proefpakket