Je bent informatie gaan zoeken over de gemiddelde lesprijs en bent op de site van het CBR terecht gekomen. Je ziet daar β¬42 euro per lesuur staan. Ik begrijp het, want niks is vervelender dan een te hoge lesprijs betalen. En dat is geen rare gedachte als je al niet veel geld hebt.
Maar goedkoop is vaak duurkoop. Kwaliteit kost namelijk geld, zeker als het gaat om de verkeersveiligheid. Goed leren autorijden zou de prioriteit moeten zijn en niet de lesprijs. Een klein deel van de rijschoolbranche speelt daar helaas op in met zeer lage lesprijzen (onder de 40 euro), gratis lessen of zelfs onbeperkt aantal lessen en examens met herexamengaranties. Dit zorgt voor misstanden zoals met het failliete IQdrive en de failliete verkeersschool Aalbregt in Zoetermeer (4000 gedupeerden). Wees dus gewaarschuwd!
Advies over lesprijzen is een taak van de branche
Het CBR is en blijft een exameninstituut en geeft logischerwijs informatie over de rij-examens en over rijgeschiktheid. Maar de laatste jaren is het CBR zich ook op een andere tak van voorlichting gaan richten: ‘Wat is een goede rijschool, wat is de gemiddelde lesprijs en wat is het gemiddeld aantal lessen’. Een belangrijke oorzaak is enkele missstanden in de branche en de versnippering van de brancheorganisaties, waardoor de juiste informatie niet bij de klant komt. Een nobel streven dus van het CBR!
Het probleem is dat de gedeelde informatie en voorlichting op geen enkele wijze wordt afgestemd met de brancheorganisaties. Door het CBR wordt onder de geslaagde kandidaten een enquΓͺte verstuurd met vragen over het aantal lessen en de lesprijs. Daaruit wordt bijvoorbeeld de gemiddelde lesprijs afgeleid op de CBR site, maar dit blijkt totaal niet de kloppen met de gemiddelde lesprijzen in Nederland onder rijschoolhouders. Kandidaten krijgen daardoor een verkeerd beeld van een eerlijke lesprijs en zelfs van het gemiddeld aantal lessen.
Waar haal ik dan de juiste informatie?
Er is veel informatie, maar dit is wederom versnipperd. Bijvoorbeeld in artikelen van de rijschoolmedia met enquΓͺtes onder rijschoolhouders, informatie van een accountant die veel met rijscholen samenwerkt en informatie uit de lesprijscalculator van het SRB. Een kleine opsomming:
Artikel ‘Adviesprijs voor een uur rijles bedraagt minimaal 50 euro’ in Rijschool Pro 01-07-2011: Uit de lesprijscalculator van SRB blijkt dat een uur rijles minimaal 50 euro inclusief BTW moet kosten. Een kwaliteitsschool zou zelf 75 euro moeten en kunnen vragen. Dit bericht is al van 10 jaar geleden en eigenlijk gaan we nu pas richting dit soort bedragen.
Artikelen over ‘Is je lesprijs volgend jaar niet minimaal …? Dan doe je iets verkeerd!’ van accountantskantoor TAFKA in de rij-instructie: In 2019 had TAFKA het nog over minimaal 41,21 euro. In 2020 ging dat al naar 46,05 euro per lesuur. En in 2021 moet dat minimaal 50,50 euro zijn. Zou je de corona perikelen nog meenemen, dan kom je nog hoger uit.
Artikel ‘Prijs per rijles ligt in 2021 boven de 50 euro’ van 06-01-2021 op de website Start met je eigen rijschool: Door concurrentie blijven de prijzen nog erg laag, maar op basis van een lesprijscalculatie laat men zien dat een gemiddeld lesuur 53,25 euro moet kosten.
Artikel ‘De ideale gezonde lesprijs ligt op 57 euro’ in Rijschool Pro van 15-01-2021: Het betreft een zeer recente enquΓͺte onder 800 rijschoolhouders, waaruit blijkt dat in 2020 de lesprijs gemiddeld 47 euro per lesuur was en dat dit in 2021 gemiddeld 49 euro wordt. De rijschoolhouders zijn daarmee overigens niet tevreden en zien het liefst een wettelijk minimum van 50 euro per lesuur. Om voldoende reserves, een klein pensioen en een AOV verzekering te hebben, moet de prijs stijgen tot minimaal 57 euro.
Hoe wordt de lesprijs berekend?
Ik ben graag open over mijn lesprijscalculatie en ik zal dan ook op basis van globale informatie en gemiddelde bedragen aangeven, wat mijn huidige lesprijs zou moeten zijn. Voor elke ondernemer is dat natuurlijk anders!
Enkele uitgangspunten:
- In de lesprijsberekening worden de inkoopkosten voor CBR examens niet meegerekend, omdat dit 1-op-1 wordt doorbelast aan de klant
- Ik heb ongeveer een modaal inkomen nodig vanuit mijn onderneming. Voor arbeidsongeschiktheid heb ik een broodfonds en een AOV verzekering geregeld (70% in de branche doet dit niet). Daarnaast bouw ik ook pensioen op (60% doet dit in de branche niet). Ik zet reserves aan de kant voor onverwachte zaken, onderhoud en voor toekomstige investeringen.
- Ik heb twee lesauto’s en ben slechts met 1 rijinstructeur. Beide auto’s worden goed onderhouden en zijn nieuw of jong gebruikt met veel ADAS systemen. Dit brengt extra kosten met zich mee, maar daardoor kan ik zowel schakel als automaat rijlessen aanbieden.
- Ik investeer veel tijd en geld in mijn eigen opleiding (studie) evenals in de ontwikkeling van de rijopleiding (bijv: DRi-VR)
- Ik heb gemiddeld 1428 declarabele uren (zonder corona). Daarbij hanteer ik geen taxisysteem, waardoor ik per jaar +/-275 uur minder aan declarabele uren heb. Dit om 100% lestijd te garanderen en leerlingen met rijangst of faalangst een veilige omgeving te waarborgen.
Lesprijsberekening | 2021 |
Brutojaarinkomen incl. vakantiegeld | β¬30950 |
Kosten AOV verzekering | β¬4000 |
Opbouw Pensioenvoorziening | β¬4200 |
Bedrijfskosten (inkoop, variabel en vaste kosten | β¬27500 |
Inkoopkosten examens CBR | β¬-6500 |
Winstopslag (reserves) 10% | β¬6015 |
Onvoorziene kosten 2,4% | β¬1588 |
Totaal | β¬67753 |
Lesprijs per uur –> 1428 declarabele uren excl. 21% btw | β¬47,45 |
Lesprijs per uur incl. 21% btw incl. 3,50 euro pakketkorting | β¬57,41 |
Lesprijs per uur incl. 21% btw excl. korting (losse lesprijs) | β¬60,91 |
Wat betaal je nu als lesprijs?
Op mijn website kun je vinden dat mijn huidige losse lesprijs momenteel 58 euro is en mijn lesprijs in een lespakket 54,50 euro. Je betaald nu dus nog minder dan de gewenste lesprijs.
Omdat ik niet aan de kwaliteit wil tornen, ga ik dus niet het taxisysteem afschaffen of een lesauto verkopen. Kwaliteit kost nu eenmaal geld. Ik ga mij juist verder specialiseren in leerlingen die op welke reden dan ook wat moeilijke het rijbewijs halen. De lesprijs moet dus komend jaar nog wat gaan meebewegen. De verhoging tot 60 euro per losse rijles (56,50 euro in een lespakket) verwacht ik daarom in april 2021 te doen.
Corona geeft nog een ander probleem, omdat ik daardoor niet aan mijn declarabele uren kan komen. Zeker als er nog 2 maanden bij zouden komen. In het corona jaar 2020 (3 maanden niet declarabel) had ik slechts 1255 declarabel uren en heeft de staatsteun mij er doorheen geholpen. Zonder staatssteun in 2021 verwacht ik voor het rest van het jaar, daarom zelfs 65,32 euro te moeten gaan vragen om overeind te blijven. We gaan het dus zien….
Wat is dus een eerlijke prijs?
Een lesprijs boven de 50 euro is een eerlijke lesprijs voor een gemiddelde rijschool. Hoe meer jouw rijschool gespecialiseerd is of hoe beter de kwaliteit is, hoe hoger de lesprijs zou moeten en mogen zijn. Voor een kwaliteitsschool kom je in mijn ogen uit op een tarief van 55 euro tot 65 euro per lesuur in 2021.
Meer lezen?