Theorie-examen
Om een Tussentijdse Toets of Praktijkexamen te mogen doen, dien je eerst het theorie-examen te halen. Je kunt het examen zelf plannen via www.mijncbr.nl.
Je kunt nog kiezen voor een andere taal, extra tijd van 15 minuten en een individueel examen. Dat laatste is vooral van toepassing bij dyslexie of een examen met een tolk.
De Tussentijdse Toets
Op 2/3 van de rij-opleiding kun je kiezen voor een Tussentijdse Toets die wordt afgenomen door het CBR.
De Tussentijdse toets is een meetmoment om te zien of je op schema zit richting het examen. Een examinator neemt de Tussentijdse Toets af. Daardoor kun je ervaren hoe je onder examenspanning rijdt en je kunt vrijstelling verdienen voor de bijzondere verrichtingen.
Het praktijkexamen
Praktijkexamen: Het praktijkexamen verloopt precies zoals de Tussentijdse Toets. Alleen hoor je nu aan het eind of je geslaagd bent of niet.
Faalangstexamen: Een faalangstexamen is ook een optie, maar de beoordeling is niet anders. Er is meer tijd tijdens het voor- en nagesprek. Je doet examen op een tijd dat het bij het CBR in de wachtruimtes minder druk is. En je mag een time-out aanvragen tijdens het rijden. Het faalangstexamen kan ook als een herexamen gebruikt worden.
Herexamen: Als je zakt maken we opnieuw een planning voor het herexamen en extra rijlessen. Het examen is niet anders als het 1e praktijkexamen.
Er zit weinig verschil tussen de standaard examens en een aangepast praktijk-, faalangst- en herexamen. De examinator is alleen op de hoogte van de medische achtergrond van de leerlingen en kan hier rekening mee houden.
BNOR: Zak je meer dan 4x dan doe je uiteindelijk een nader onderzoek examen BNOR. Dat lijkt weer erg op een faalangstexamen, maar is net wat goedkoper.