Hoeveel rijlessen heb je gemiddeld nodig?
Het gemiddeld aantal lesuren voor het rijbewijs is ongeveer 45 (volgens CBR-onderzoek onder examenkandidaten 2019). Het aantal rijlessen dat je nodig hebt, is voor iedereen anders. Niet iedereen leert even snel. Niet iedereen is motorisch even verfijnd.Β En niet iedereen heeft direct het inzicht om goed te reageren op alle verkeersopgaven.
Laat de instructeur van je rijschool in Zwolle daarom inschatten hoeveel rijlessen jij nodig hebt. Bij een proefles kan een rij-instructeur alleen een indicatie geven, na drie rijlessen kan dit specifieker worden ingeschat.
Gemiddeld aantal rijlessen per type leerling
Hoeveel rijlessen jij nodig hebt om je rijbewijs te halen, hangt af van veel zaken.
Hoe is jouw leersnelheid?
β Leer je makkelijk dan zijn de verschillende verkeersopgaven, technisch vaak snel onder de knie te krijgen.
β Het wil niet zeggen dat je moeilijke en complexe verkeersopgaven ook sneller onder de knie hebt. Dit heeft vooral met vooruitkijken en anticiperen te maken. Daarvoor moet je niet alleen kijken, maar juist ook de gevaren zien!
β Heb je moeite met concentreren of kun je niet veel informatie in één keer verwerken, dan moet een verkeersopgave in meer stappen worden aangeleerd.
Heb je ervaring of gevoel voor de beheersing van de auto? Hoe ben je motorisch?
β In deΒ auto moet je naast de voertuigbeheersing ook op het verkeer letten en daarop reageren. Leerlingen die moeite hebben met meerdere handelingen tegelijk (Bijv: remmen, schakelen knipperlicht, sturen), hebben daarom meer tijd nodig om het autorijden aan te leren.
β Heb je al eerder les gehad, stiekem geoefend op eigen terrein, tractor gereden of op een schakel brommer gereden, dan heb je mogelijk een kleine voorsprong op onervaren leerlingen.
β Als je voor het autorijden gevoel hebt, dan heb je snel door hoe je met de auto moet omgaan. Je weet vrij snel hoe hard je moet remmen, je schat afstanden makkelijk in, je weet hoe je het gas moet doseren, wanneer je moet versnellen of juist moet vertragen zonder dat je daar al teveel op gecoacht hoeft te worden.
Hoe is jouw gedrag / mentaliteit?
β Hou jij rekening met anderen en vooral de zwakkere deelnemers in het verkeer? Ga je milieubewust om bij de besturing van de auto? Communiceer jeΒ goed met andere weggebruikers? Stel je je sociaal en begripvol op als anderen fouten maken? Zomaar wat vragen die van invloed zijn op jouw rijgedrag!
β Voor de één betekent het dat een bepaald gedrag afgeremd moet worden, zodat het veilig blijft. Bij een ander moet juist de twijfel of te sociaal gedrag omgezet worden in besluitvaardig gedrag.
Hoe is jouw rijschool?
β Stel bijvoorbeeld de vraag of de rijschool werkt met een lesmethode? Heeft de rijschool kennis en vooral ervaring met bepaalde doelgroepen (ADHD / Faalangst etc)? En kies je een instructeur die bij jou past of kijk je alleen naar de lesprijs?
Hoeveel rijlessen per week kan ik het beste volgen?
Het is moeilijk te zeggen hoeveel rijlessen per week je het beste kunt volgen. In ieder geval is het belangrijk dat je regelmatig rijlessen volgt. Dan leer je sneller en heb je minder rijlessen nodig. Als je je rijlessen een tijdje onderbreekt, loop je gevaar dat je niveau minder wordt.
Aanvullende tips van Rijden bij Bart
Tips om het aantal rijlessen te beperken;
- Neem een proefpakket om te kijken of een rijschool bij jou past;
- Neem rijlessen bij een rijschool die werkt met een lesmethode (bijvoorbeeld Rijopleiding In Stappen). Het scheelt lessen als jij je ook kunt voorbereiden op de volgende les.
- Zorg dat je lest bij een rijschool die werkt met een (digitale) leskaart, zodat je de voortgang kan inzien;
- Vraag op tijd jeΒ theorie-examenΒ aan. Door gelijk te starten met het leren van je theorie ga je ook zekerder rijden;
- Ben je erg zenuwachtig voor het afrijden? Kies dan voor eenΒ tussentijdse toets of een faalangstexamen. Dat maakt je rijexamen relaxter. Of kies voor een faalangst rijexamen, zodat je meer tijd krijgt tijden jouw praktijkexamen.
Maak nu een afspraak voor het proefpakket via www.rijdenbijbart.nl.Β
Bij Rijden bij Bart krijg je een persoonlijk advies en lesplan. Ik werk met de Rijopleiding in Stappen als onderliggende methode. Daarnaast maken we sinds kort gebruik van Dri-VR om je nog beter op het zelfstandig autorijden voor te bereiden.Β
Voor het inplannen van de rijlessen en de voortgang gebruik ik een digitale leskaart via de rijlesapp van PlanGo. Ook daarin kun je jouw les voorbereiden door 3Dfilmpjes te bekijken. Mijn advies is altijd minimaal 1 keer per week te lessen.