
Opzet rij-opleiding
Het schakel rijbewijs halen? Het is nu nog de standaard rij-opleiding in Nederland. Hoewel er steeds meer automaten op de weg komen, gaat de voorkeur nog steeds uit naar een schakel rijbewijs. Door de huidige automaatcode is dat overigens ook niet zo gek, want dan mag je namelijk niet in een schakelauto rijden.
Rijden bij Bart biedt overigens ook een specifieke rij-opleiding aan voor het automaat rijbewijs. En uniek in Zwolle! Dat is mijn hybride opleiding, waarbij alle voordelen van automaat en schakel worden gecombineerd. Je doet uiteindelijk examen in schakelauto.
Mijn visie is dat de cursist of leerling het uitgangspunt moet zijn voor het kiezen van de rij-opleiding, de lesmethode en de manier van coaching of instructie.
Voor welke cursisten/leerlingen?
de 1e rijles wordt altijd gereden in een schakelauto. Vanuit de proefles wordt gekeken of de schakel rij-opleiding ook de beste keus is. In de meeste gevallen zal dit geen probleem zijn, maar een rij-opleiding is maatwerk!
Vind jij het moeilijk om jouw aandacht te verdelen, de concentratie vast te houden, overzicht te houden, meerdere handelingen tegelijk uit te voeren (motorisch) en/of je in te leven in andere weggebruikers? Of heb jij last van rijangst of juist van impulsiviteit? Dan is mogelijk de hybride-rijopleiding of de automaat rij-opleiding beter dan de standaard rij-opleiding om een rijbewijs te halen.
Lesmethode met structuur
De gebruikte methode is een basis van structuur en herhaling om het autorijden zo goed mogelijk aan te leren. Afhankelijk van de leerling kan het tempo, het aantal aan te leren onderdelen, de manier van instructie en coaching op verschillende manieren worden toegepast.
Ik gebruik de Rij Opleiding in Stappen om het autorijden aan te leren. Er zijn 4 modules met even in het kort de belangrijkste scripts voor de schakel rij-opleiding;
- Voertuigbeheersing: Sturen, gas geven, remmen, ontkoppelen en schakelen
- Eenvoudige situaties: Bijzondere manouvres, kruispunten, afslaan, tegemoetkomers en ruimtekussen
- Complexe Situaties: Complexe kruispunten en afslaan, zijdelingse verplaatsingen, snelweg en rotondes
- Verantwoord Gedrag: Defensief rijgedrag, aangepast rijgedrag, rijden in bijzondere situaties, besluitvaardig rijgedrag
In totaal zijn er 46 korte scripts waarbij alle onderdelen in kleine stapjes wordt aangeleerd. Eerst in een makkelijke leeromgeving en uiteindelijk in moeilijke verkeerssituaties. En van veel ondersteuning naar complete zelfstandigheid.

Aanpak rijlessen
Elk les heb jij een duidelijk doel en bekijken we binnen de module welk onderdeel of script jij gaat oefenen. Op basis van de rijles-app en jouw voortgang, herhalen we eerst de handelingen van de weken ervoor. Daarna gaan we verder met iets nieuws.
De uitleg kun je eventueel zelf lezen in het praktijkboek. Uiteraard geef ik nog uitleg op papier of doe ik het voor. Of jij probeert het gewoon en ik stuur bij waar nodig. Dat is allemaal afhankelijk wat jij fijn vindt als leermethode. En ik pas mij als deskundige rijcoach aan bij wat jij nodig hebt.
Het hoeft niet perfect te gaan, want autorijden is vaak leren van je fouten. Aan het eind van de les kijken we samen waar we zijn gekomen, lukt het al zelfstandig, met coaching of nog op aanwijzingen. De voortgang houden we bij en dan bepalen we samen wat we de volgende les gaan doen.
Veilig, zelfstandig en vlot autorijden is uiteindelijk het doel. Mijn insteek is om met de juiste ondersteuning jou de oefening zo snel mogelijk zelf te laten proberen. En niet te lang jouw hand vast te houden.
Je hebt 100% lestijd, want je brengt of haalt geen nieuwe leerlingen. En uiteraard doe ik ook niks anders dan lesgeven.
Examens
Op tweederde van je opleiding doe je een Tussentijdse Toets. Een soort proefexamen, waarbij je vrijstelling voor de bijzondere verrichtingen kunt krijgen.
Het Praktijkexamen wordt pas ingepland als alle onderdelen minimaal zelfstandig kunnen worden uitgevoerd. De laatste lessen wordt besteed aan compleet zelfstandig autorijden.