Nu leveren ouderen inderdaad een groter risico op, maar door kennisgebrek of gebrek aan vaardigheden zijn er ook al genoeg risico bestuurders in de groep vanaf 35+.
Rond de 1 miljoen mensen schijnen een vorm van rijangst of onzekerheid te hebben, maar zij zoeken zelden ondersteuning. Daardoor ontstaan er vaak gevaarlijke momenten in het verkeer. Ik zie ze dagelijks voor mijn neus gebeuren.
Daarnaast hebben een heel aantal mensen een rijstijl die je kunt bestempelen als onverantwoord (hard rijden, bumperkleven, wisselen zonder richting etc.). Deze mensen worden nooit meer op hun gedrag gewezen, tenzij ze een ongeluk veroorzaken of toevallig een keer de politie treffen.
Systeem niet waterdicht
Het systeem is momenteel al niet waterdicht bij de verplichte keuringen voor ouderen. โEr zullen mensen doorheen glippen, het is absoluut geen waterdicht systeemโ, zegt keuringsarts Eddy Windgassen.
De keuringsarts moet afgaan op wat de ouderen zeggen en wat ze hebben ingevuld. Daarnaast heeft de arts geen toegang tot medicijngebruik of andere medische gegevens. Momenteel is het de verantwoordelijkheid van de bestuurder zelf of zijn omgeving om tijdig stappen te ondernemen.
Alle jongere bestuurders dan 65+ hebben helemaal vrij spel, tenzij ze zelf, de politie of de omgeving actie onderneemt.
Wettelijke meldplicht
Ook als tussen de keuringen door gezondheidsproblemen ontstaan die het rijden kunnen beรฏnvloeden, dan is het de verantwoordelijkheid van de automobilist zรฉlf, om dit te melden aan het CBR. โMaar als je bij die specialist vandaan komt en je doet niks, dan blijf je gewoon rijdenโ.
Verder kun je alleen bij onverantwoord rijgedrag door de politie op verplichte bijscholingscursussen worden gestuurd.
Onderneem zelf actie!
Momenteel is er dus nog geen goede oplossing die geheel waterdicht is.
Maar er is al vaker gepleit voor een systeem dat de rijvaardigheid van bestuurders regelmatig zou moeten toetsen.
Een oplossing kan zijn om bestuurders onder de 65 jaar eens in de 10 jaar een opfriscursus aan te bieden. Mensen kunnen dan niet alleen de theorie opfrissen, maar ook praktijklessen nemen.
Bij ouderen boven 65+ blijft de keuring van 5 jaar bestaan in verband met de gezondheid. Daarbij kan de rij-instructeur een meldingsplicht hebben richting het CBR, als iemand niet meer veilig lijkt te rijden.
Advies
Als je zelf twijfelt aan je rijvaardigheid, kennis of gezondheid, zoek dan contact met een rijschool en ga proefrijden.
Heb je een tijd niet gereden, vind je rijden spannend of ben je angstig zoek dan zeker ondersteuning bij het autorijden. Voor alle anderen neem eens een opfrisles om te kijken of je nog veilig genoeg rijdt in het hedendaagse verkeer.
Opfrislessen in Zwolle
Spreken opfrislessen in Zwolle jou aan, neem dan contact op om een intake in te plannen. Opfrislessen zijn maatwerk en met een intake kun jij je wensen kenbaar maken. Ik kan dan bekijken hoe ik je het beste kan helpen.
Kijk gerust voor meer informatie, tarieven en aanbiedingen op opfrislessen van Rijden bij Bart.