Informatie over het gemiddeld aantal rijlessen is ook moeilijk te vinden. Het CBR spreekt van 38 rijlessen, wat overeenkomt met mijn gegevens over de laatste drie jaar.
Het geven van rijles is maatwerk!
Je hebt eigenlijk niet zoveel aan informatie over het gemiddeld aantal rijlessen. Het belangrijkste is om een goede rijschool te kiezen die jou eerlijk lesadvies geeft. Iedereen heeft zijn eigen leerproces, dat is niet in een gemiddelde te vangen.
Toch ben ik niet vies van wat statistieken en het geeft jou als ouder of leerling toch een wat beter beeld. Uit mijn administratie blijkt dat in de periode van mei 2017 tot eind 2020 het gemiddelde aantal rijlessen 36 uren is voor leerlingen die nog nooit les hebben gehad. Een lesuur voorafgaand aan een examen en/of tussentijdse toets is hier overigens niet bij meegeteld.

Maakt leeftijd nog iets uit?
Het gemiddeld aantal rijlessen per leeftijdscategorie ontloopt elkaar niet zoveel. Er wordt gezegd dat ouderen er langer over doen, maar in mijn rijschool valt dat nog wel mee. Opgesomd: 17-19 jaar gemiddeld 36 lesuren, 20-29 jaar gemiddeld 35 lesuren en 30+ jaar gemiddeld 38 lesuren.
Is er verschil tussen mannen en vrouwen?
In dit geval wordt het beeld bevestigd, dat mannen iets meer met autorijden hebben dan vrouwen. Gemiddeld heeft een man 32 rijlessen en een vrouw 39 rijlessen nodig om te slagen. Uit onderzoek blijkt ook dat mannen minder voorzichtig en bang zijn aangelegd, waardoor het leren autorijden wat sneller gaat. Overigens komt het gemiddeld aantal lessen steeds dichter bij elkaar te liggen.
Is er nog iets anders van invloed op het gemiddeld aantal rijlessen?
Bij autorijden gebruik je niet alleen je handen en voeten, maar moet je ook mentaal meerdere zaken tegelijk kunnen doen. Enkele dingen die meespelen bij een leerling zijn o.a. de motoriek (voertuigbeheersing), gevaarherkenning, kennis van verkeersregels en gedragsregels, het zien van samenhang (overzicht & inzicht in snelheid en afstand) en het tijdig kunnen reageren op anderen.
Leerlingen die bijvoorbeeld diepte moeilijk kunnen zien door een oogafwijking, hebben meer moeite om de verkeerstaken onder de knie te krijgen. Dat geldt ook voor leerlingen met autisme die vaak moeilijker overzicht kunnen houden (snel reageren op de juiste informatie / hoofd en bijzaken onderscheiden). Bij ADHD/ADD kan het juist weer zijn dat de concentratie te snel wegvalt (gerichte en voldoende aandacht) of dat er een gebrek is aan een juiste risico-inschatting. Daarom vul je aan het begin van de rij-opleiding ook altijd een gezondheidsverklaring in om je rijgeschiktheid te bepalen.
Een medische aandoening heeft niet altijd gevolgen voor het aantal lessen. Uit mijn cijfers blijkt dat leerlingen die medisch zijn verklaard door het CBR t.b.v. de rijgeschiktheid, er gemiddeld 45 rijlessen over doen t.o.v. 34 rijlessen van leerlingen die geen label opgeplakt hebben gekregen.
Wat is het gevolg voor het aantal rijlessen als je niet in 1x slaagt?
Dit is uiteraard een beetje een open deur. Als je meer examens nodig hebt, gebruik je ook meer rijlessen. Leerlingen die in de 1e keer slagen hebben gemiddeld 33 rijlessen nodig. Bij leerlingen met meerdere pogingen is het aantal rijlessen gemiddeld 39 rijlessen. Overigens hoe meer herexamens je nodig hebt, hoe hoger het aantal lessen oploopt.
Wat is de invloed van de Tussentijdse Toets?
Het gemiddeld aantal lessen is iets hoger bij leerlingen die ook een tussentijdse toets doen. Een tussentijdse toets is van invloed op het slagingspercentage en niet specifiek op het aantal rijlessen. Ik raad het leerlingen aan die het leren autorijden wat moeilijker vinden, onzeker zijn of examenvrees hebben. Door deze zaken hebben ze al iets meer lessen nodig dan gemiddeld en de tussentijdse toets wordt puur gebruikt als een mooi proefexamen (zelfreflectiemoment).
Zie je dan nog uitschieters in de cijfers?
Aan de onderkant zie je dat maar enkele leerlingen minder dan 25 rijlessen nodig hebben. Veelal zijn het dan ook nog leerlingen die vroeger al rijles hebben gehad of van een andere rijschool komen. Over drie jaar gezien gaat het maar om 3 leerlingen (mannen) die 16 tot 18 rijlessen nodig hadden om te slagen, zonder eerst ergens anders te hebben gelest.
Aan de bovenkant zie je ook uitschieters! Dit zijn vaak bijzondere verhalen, waarbij echte doorzetters vol voor het papiertje gaan. Ondanks dat ze het niet makkelijk hebben en er keihard voor aan de bak moeten. In de laatste 3 jaar heb ik twee leerlingen gehad die boven de 70 rijlessen zijn uitgekomen. En daarvan heeft er 1 meerdere examens gehad en de ander is in 1 keer geslaagd.
Meer lezen?